De grootste valkuilen voor startende ondernemers (en hoe je ze voorkomt)

De 5 grootste valkuilen voor startende ondernemers

Door: Sander van Oudheusden

Je hebt een briljant idee. Vol energie en motivatie besluit je de sprong te wagen: je wordt ondernemer. Dit is het moment waarop alles mogelijk lijkt. Maar wat veel ondernemers niet voorzien, is dat een goed idee alleen niet genoeg is. De overgang van droom naar duurzaam bedrijf vraagt om meer dan alleen enthousiasme. Het vereist een stevig fundament, een plan en de juiste ondersteuning.

De grootste valkuilen voor startende ondernemers

Alles zelf willen doen

Veel ondernemers starten hun bedrijf met het idee dat ze alles zelf kunnen regelen. De overtuiging “ik doe het wel even” klinkt bekend, maar het is een recept voor overbelasting. Administratie, btw-aangiftes en wettelijke verplichtingen vragen aandacht. Wie denkt dat hij deze zaken “erbij” kan doen, komt vaak bedrogen uit.

“De meeste ondernemers falen niet omdat hun idee slecht is, maar omdat ze denken alles zelf te moeten doen.”


Sander van Oudheusden

Teveel focus op klanten

In de startfase ligt de nadruk vaak op één ding: klanten binnenhalen. Want zonder klanten, geen omzet. Maar een veelgemaakte fout is dat ondernemers vergeten om goed over hun tarief na te denken. Veel starters onderwaarderen hun diensten en zijn bang om “te veel te vragen”. Het risico hiervan is dat je structureel te weinig rekent en je bedrijf vanaf de eerste dag onder druk staat. Het kost tijd om je tarieven later te corrigeren.

Verkeerde investeringen maken

Het klinkt logisch om je bedrijf professioneel op te zetten, maar dat betekent niet dat je meteen een luxe bedrijfsauto of de nieuwste apparatuur moet kopen. Toch laten veel ondernemers zich verleiden tot grote investeringen in hun eerste maanden. Ze kopen apparatuur, huren een groot kantoor of schaffen softwarepakketten aan die ze nauwelijks gebruiken.

De eerste financiële stappen die je kan zetten

Maak een financiële begroting

Een van de belangrijkste stappen die je kunt zetten om deze valkuilen te voorkomen is het maken van een begroting. Dit klinkt misschien als een open deur, maar toch blijkt het nodig om dit te blijven zeggen. Veel ondernemers “zien het wel” en sturen hun bedrijf op gevoel. Maar ondernemen zonder begroting is als autorijden zonder navigatie.

Met een begroting breng je in kaart waarom de werkelijkheid afwijkt van de begroting, want dat ‘ie afwijkt is zeker. Deze analyse is belangrijk om de dynamiek van je eigen bedrijf te begrijpen. Hierbij zijn er twee vragen heel belangrijk:

  • Wat ging er goed, en hoe kunnen we dat herhalen en verfijnen?
  • Wat ging er niet goed, en hoe kunnen we dat in de toekomst vermijden?

Zorg voor een financiële buffer

Je eerste maanden kunnen grillig verlopen. Soms komt er veel werk binnen, soms is het stil. Ondernemers die niet voorbereid zijn, komen vaak in de problemen wanneer onverwachte uitgaven opduiken. Een financiële buffer voorkomt dat je direct in paniek raakt als je ineens btw of inkomstenbelasting moet betalen of een klant zijn factuur later betaalt.

Werk met een adviseur (en wacht niet te lang)

Starten met een adviseur voelt voor veel ondernemers als een onnodige kostenpost. Maar het tegendeel is waar. De juiste adviseur helpt je om de eerste valkuilen te vermijden en je bedrijf gezond op te bouwen. Een goede adviseur helpt niet alleen met je cijfers, maar denkt ook mee over je strategie.

Een mooi voorbeeld is een ondernemer in de printindustrie. Met een innovatief idee wilde hij huizen en bruggen printen met beton. Hij schakelde ons vroeg in zijn reis in, waardoor hij subsidies aan kon vragen die hij anders had gemist. Halverwege het jaar stokte de cashflow, maar door een goede liquiditeitsplanning en ondersteuning van Numlock werd deze hobbel soepel genomen. Dit is precies het verschil tussen een adviseur zien als ‘kostenpost’ of als partner in duurzame groei.

Een duurzaam bedrijf bouw je niet alleen op door hard te werken, maar door slim te werken. Begin met een stevige fundering, voorkom dat je 1-0 achter komt te staan en leg de focus op waar het écht om draait: richting, rust en rendement.

Wil je weten hoe je jouw start kunt versterken met een financieel plan op maat? Neem contact met ons op en we vertellen je graag hoe wij jouw reis als ondernemer kunnen begeleiden.

Maak een afspraak.

En ontdek het verschil tussen een gewone accountant en een ondernemende accountant.

(we gaan zorgvuldig met je gegevens om)